JV-huoltajilta palautetta - innostavaa, monipuolista ja kehittävää valmennusta

3.2.2022

Joukkuevoimistelijoiden huoltajilta kysyttiin palautetta joulukuussa 2021 kuluneesta syyskaudesta. Voimistelijoita kohderyhmän joukkueissa (4) oli 48, mutta vain 20 huoltajaa vastasi palautekyselyyn. Vastanneista 45 % edusti minivalmennus Belia-joukkueita, 30 % Liloja, 20% Lilioita ja vain 5 % Minea-joukkuetta.

- Haluamme kehittää valmennustoimintaamme jatkuvasti, ja joukkuevoimistelussa on tehty säännöllisesti palautekyselyjä niin voimistelijoille kuin huoltajillekin. Koronan takia harrastajamäärät ovat vähentyneet ja joukkueita on jouduttu yhdistämään. Lisäksi päätimme pitkän yhteistyön HJM:ssä eli muutoksia on ollut nyt paljon. Kiitos kaikille vastanneille huoltajille, kiittää puheenjohtaja Elina Rauhamäki.

Harrastamisen mielekkyyttä kysyttiin monivalintakysymyksellä. Palaute oli varsin positiivinen, koska suurimman osan mielestä joukkueissa on innostava ilmapiiri ja hyviä kavereita (95%). Yhtä suuren määrän mielestä harjoituksiin lähdetään aina mielellään. Harrastaminen koetaan innostavana (85%) ja turvallisena (75%). Voimisteluharrastus innostaa osin liikkumaan vapaa-ajallakin – ainakin 60 prosentin mielestä.

Enemmän yksilöllistä palautetta

Osaavat valmentajat ovat avainasemassa voimisteluharrastuksessa. Valmentajatiimien toiminnasta kysyttiin monivalintakysymyksellä, jonka mukaan valmentajia on helppo lähestyä (95%) ja heidän viestintänsä on selkeää ja säännöllistä (90%). Huoltajat kokevat myös, että valmentajat ottavat hyvin huomioon saamansa palautteen (80%) ja luovat hyvän, kannustavan ja iloisen ilmapiirin harrastuksessa (80%). Hieman alhaisemmat arvosanat valmennustiimien toiminnassa annettiin kaikkien tasavertaisessa huomioinnissa (65%) ja yhteisten pelisääntöjen tiedottamisesta (65%). Harjoittelun tavoitteet ja sisällöt olivat 55 prosentin mielestä hyvin tiedossa. Huoltajien kuulemista kisakalenterin laatimisessa ei kyselyn perusteella oteta riittävästi huomioon. Toisaalta kommenttina kirjoitettiin, että osalla joukkueista kilpailuja on ollut sen verran vähän, ettei kisakalenteriin vaikuttamista nähdä oleellisena.

Valmentajia kehuttiin vuolaasti palautekyselyssä, jossa sai antaa avointa palautetta valmennustiimeistä.

- Innostavia, ystävällisiä, positiivisia, kannustavia, selkeät viestit, ottavat kaikki huomioon, iloisia, pystyvät keskustelemaan hyvin, sitoutuneita, osaavia, loistavia esikuvia, lapset kunnioittavat, auttavat kehittymään. Näin kuvattiin meidän valmentajiamme kyselyssä. Iso kiitos heidän sitoutuneesta työstään joukkuevoimistelussa ja seurassa yleisestikin, kertoo toiminnanjohtaja Eerika Laalo-Häikiö.

Valmentajien kehityskohteista nostettiin erityisesti palautteen antaminen treeneissä ja suoraan voimistelijalle yksilöllisesti. Lisäksi huoltajat kaipaavat erilaisia kannustamisen ja palkitsemisen muotoja sekä palautetta oman lapsen kehittymisestä edes pienimuotoisesti.

- Vastauksissa nostettiin hyvin esille positiivisen ja kannustavan palautteen merkitys oppimisessa. Nostamme jatkossa esille entistä enemmän palautteen antoa yksilöllisesti päivittäisvalmennuksessa. Toivomme huoltajien tukea myös liikkumisessa vapaa-ajalla sekä kannustamisessa yksilöllisten taitojen opettelussa kotona, jatkaa Eerika.

Miten saada vuoropuhelua huoltajien kanssa?

Kilpajoukkueessa voimisteleminen vaatii sitoutumista koko perheeltä. Koronan aikana perinteiset vanhempainillat on pidetty etänä tai pukuhuoneissa lyhyesti kokoontuen. Whatsapp-ryhmät vilisevät viestejä, mutta silti tieto ei aina saavuta perheitä. Palautekyselyssä kysyttiinkin huoltajien ajatuksia siitä, miten vanhempainillat tulisi jatkossa järjestää.

- Kyselyn mukaan vanhempainilloille on tarvetta, mutta niiden muotoa pitää jatkossa miettiä. Osa haluaa nopeasti vähän infoa lapsen joukkueesta joko pukkaripalaverissa tai wa-ryhmässä, toiset taas haluavat tietoa voimistelijan polusta, valmennusmaksuista ja joukkueiden kokoonpanoista pitkällä aikavälillä. On tulevaisuudessa sitten mitä tahansa tapaamisia, on meidän hyvä tavata huoltajia ainakin pari kertaa vuodessa seuratoiminnan ja yhteisöllisyydenkin näkökulmasta. Korona-aikana monesta on näkynyt vain auton perävalot, eivätkä kaikki edes vastaa viesteihin, taustoittaa Eerika.

Huoltajilta tiedusteltiin myös, miten he voisivat toimia itse paremmin lapsen harrastuksen tukena. Eniten nostettiin esille kannustamista, tsemppaamista, arjen rakentamista harrastusta tukevaksi, osallistumista seuratoimintaan, joukkueen huoltajana toiminen sekä mukana oleminen kisakuljetuksissa.

- Yksi tärkeä kommentti oli, etteivät huoltajat kyseenalaistaisi valmentajia tai puhuisi negatiivisesti harrastuksesta lapsen kuullen. Minusta tämä on meidän kaikkien hyvä muistaa, jatkaa Eerika.

Palautetta seuralle sai antaa avoimen kysymyksen kautta. Pääosin seuralle annettiin paljon kiitosta. Vastauksissa ymmärrettiin myös koronan aiheuttamat haasteet. Esille nostettiin kuitenkin harrastamisen hinta sekä huoltajien mukaan ottaminen paremmin joukkueen päätöksentekoon.

- Haluaisin korjata ehdottomasti sen virheajatuksen, että seura rahastaisi valmennusjoukkueiden toiminnalla. Tämä ei pidä missään nimessä paikkaansa, koska seura itse tukee rahallisesti joukkueita omalla varainhankinnallaan sekä vapaaehtoistyöllä monilla tuhansilla euroilla vuosittain. Valmennuksen, kilpailemisen ja leireilyn kuluja ei todellakaan kateta kokonaan valmennusmaksuilla. Siksi huoltajien ja voimistelijoiden rooli seuran kilpailujen ja tapahtumien järjestämisessä on tärkeä. Koronan takia tapahtumia ei olla pystytty juuri järjestämään ja seura onkin tehnyt kahden viime vuoden aikana noin 20.000 euron tappiollisen tuloksen, vaikka lomautus- ja muut säästökeinot ovat olleet käytössä. Silti joukkueille on osoitettu taloudellista tukea tässä haastavassa tilanteessa, sanoo puheenjohtaja Elina Rauhamäki.

Joukkuevoimistelijoiden kevään kilpailukausi alkaa kotikisoilla Mustan Kissan Cupissa 2.-3.4. monitoimitalolla. Kaikki joukkueet osallistuvat kisan järjestämiseen omalla panoksellaan. Kesän huipputapahtuma Gymnaestrada Tampere odottaa jo kesäkuun alussa 9.-12.6. – joukkuevoimistelijat ovat myös mukana kesän parhailla festareilla!