World Gymnaestrada tarjosi unohtumattomia elämyksiä

22.8.2023

Kansainvälinen harrastevoimistelutapahtuma World Gymnaestrada järjestettiin 17. kerran Amsterdamissa Hollannissa 30.7.-5.8.2023. Tapahtumassa oli 19 000 osallistujaa 55 eri maasta. Suomen Voimisteluliiton kautta osallistujia oli yli 1700, joista Mäntsälän Voimistelijoista kaksitoista.

World Gymnaestradassa viikko täyttyy erilaisista voimisteluesityksistä. ”Tapahtumassa ei kilpailla, vaan jokainen esiintyy omilla ohjelmillaan hallinäytöksissä, kenttäohjelmissa, iltanäytöksissä tai kaupunkilavoilla. Ikähaitari on lapsista ikääntyneisiin, ja taitotaso aina aloittelijasta huippu-urheilijoihin. Gymnaestrada on jotain ainutlaatuista, jossa tunnelma on aina iloinen ja mukaansatempaava”, kertoo seuran vastuuhenkilönä eli Gymppinä toiminut Sanna Jokiniemi.

Mäntsälän Voimistelijat oli mukana tapahtumassa kahdella ohjelmalla. Seuran valmentaja Eerika Laalo-Häikiön Soulmates-kenttäohjelma mukana Suomen kenttäohjelmakokonaisuudessa. Kenttäohjelmat esitettiin kolme kertaa Amsterdamin historiallisella olympiastadionilla. ”Kaikkiaan Suomen kolmessa kenttäohjelmassa oli mukana 1200 voimistelijaa. Suomalainen kenttäohjelmaosaaminen on kansainvälisesti uniikkia, sillä teemme muihin nähden näyttäviä kuvioita sekä voimistelullisesti vaativia ja taiteellisia ohjelmia. Kenttäohjelmaperinne onkin nostettu Suomen aineettoman kulttuuriperinnön listalle yhdessä 64 muun kohteen kanssa. Amsterdamissa olimme hieman säiden armoilla, mutta lopulta esitykset saatiin vietyä onnistuneesti läpi”, sanoo Eerika Laalo-Häikiö.

Seuran voimistelijat olivat mukana Nordic roots -iltanäytöksessä, joka oli Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteinen näytös. ”Esiinnyimme yhteisellä ohjelmalla Vantaan Voimisteluseuran ja Liikuntaseura Vihti-Gymin kanssa. Meitä oli 55 esiintyjää lavalla talviteemaisessa ohjelmassa, ja tunnelma oli uskottaman hieno.  Yleisöä oli valtavasti ja kannustus oli korvia huumaava. Tällaiset esiintymiset jäävät muistoihin ikuisesti”, jatkaa Eerika.

Mäntsälän Voimistelijat on osallistunut World Gymnaestradaan ensimmäisen kerran vuonna 1987 Tanskassa. Neljän vuoden päästä 2027 World Gymnaestrada järjestetään Portugalin Lissabonissa. ”Sinne on ehdottomasti taas suunnitelmat. Sitä ennen järjestetään Suomi Gymnaestrada Joensuussa kesällä 2026, joka on myös kokemisen arvoinen”, sanoo Sanna Jokiniemi.